Lekkere recepten

Het pizzadeeg

Basisrecept voor 4 pizza’s van 30cm

Ingrediënten:

-450 g bloem

-11 g droge instant gist (1 zakje)

-snuifje zout

-300 ml lauwwarm water

-3 el olijfolie

Hoe begin je er aan:

  1. Doe het lauwwarm water in een mengkom en roer het zout er in tot het oplost.
  2. Voeg ongeveer 100 g van de bloem toe aan de kom en meng tot een geheel.
  3.  Voeg nu de gist toe en roer nogmaals alles goed door mekaar.
  4. Voeg de resterende bloem beetje bij beetje toe en blijf goed roeren. Het roeren gaat stilaan over in kneden.
  5. Als alle bloem is toegevoegd kneed je alles een 10-tal minuten tot een glad geheel.
  6. Dek de mengkom af en laat het deeg rijzen tot het ongeveer verdubbeld is in volume. Ongeveer 1 u.
  7. Kneed het deeg nogmaals goed door en verdeel het in 4 gelijke bolletjes. Deze kan je nog in de ijskast bewaren of direct gebruiken.
  8. Strooi wat griesmeel of semoule (bloem gaat ook, maar minder goed) op je werkblad en rol het bolletje uit tot een pizzabodem van ongeveer 30cm.
  9. Nu kan je de saus erop doen en het garnituur. (Neem niet te veel garnituur!)

De pizzasaus

Basisrecept voor 4 pizza’s

Ingrediënten:

-2 blikken tomaten (400 g) (niet te vochtig)

-2 uien

-3 tenen knoflook

-1 theelepel oregano

-2 eetlepels olijfolie

-peper en zout

Hoe begin je er aan:

  1.  Pel en snipper de ui en de knoflook
  2.  Doe de olijfolie in een steelpan en fruit de ui en knoflook op een laag vuur tot ze glazig worden. Niet laten kleuren.
  3. Voeg de tomaten uit blik en de oregano toe.
  4. Breng het geheel aan de kook en laat dan de saus een 25 min zachtjes pruttelen tot de saus goed dik is.
  5. Mix het geheel tot een gladde saus.
  6. Voeg peper en zout toe naar smaak..